Het strafproces

Op het politiebureau

Op het politiebureau

Vaak start een strafzaak voor een verdachte op het politiebureau. Nadat de politie of een burger u op heterdaad heeft betrapt of nadat de officier van justitie van het Openbaar Ministerie de opdracht heeft gegeven om u aan te laten houden, zult u naar alle waarschijnlijkheid worden aangehouden om naar het politiebureau te worden gebracht. Op het politiebureau wordt u vervolgens voorgeleid bij de (hulp)officier van justitie. De (hulp)officier van justitie bepaalt vervolgens of u wordt opgehouden voor onderzoek. Indien de (hulp)officier van justitie beveelt om u op te houden voor onderzoek, zal u op het politiebureau moeten blijven. Indien de (hulp)officier niet het ophouden voor onderzoek beveelt, wordt u in vrijheid gesteld (heengezonden in juridisch jargon). 

Uitnodiging voor verhoor

Uitnodiging voor verhoor

In sommige gevallen wordt u niet aangehouden door de politie maar ontvangt u thuis een brief van de politie met daarop een datum en een tijdstip voor verhoor. Indien u op dat tijdstip niet beschikbaar bent is het belangrijk daarover tijdig contact op te nemen met de politie. Indien u namelijk meermaals niet op de datum en het tijdstip in de oproep verschijnt, zal het Openbaar Ministerie uiteindelijk toch besluiten om u aan te laten houden. U zult dan op het moment dat de politie u toevallig tegenkomt worden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

OM-zitting

OM-zitting

Bij minder ernstige strafbare feiten kan het Openbaar Ministerie er ook voor kiezen om de zaak niet bij de rechter te laten voorkomen maar op een andere wijze af te doen. Eén van de mogelijkheden is de OM-zitting. In plaats van een dagvaarding ontvangt u dan een oproep om op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip bij het Openbaar Ministerie te verschijnen voor een OM-zitting.

Dagvaarding & zitting bij de strafrechter

Dagvaarding & zitting bij de strafrechter

Zodra het vooronderzoek in een ver gevorderd stadium is, zal de officier van justitie beslissen over het verdere verloop van uw zaak. Indien de officier van justitie besluit om over te gaan tot vervolging, zal in de meeste gevallen een dagvaarding worden uitgereikt. Op de dagvaarding staat vermeld waarvan u wordt verdacht, wanneer u dient te verschijnen bij de rechter en bij welke rechter u dient te verschijnen. Het is belangrijk dat u bij de zitting aanwezig bent, omdat de zaak anders zonder u zal worden afgedaan. In de meeste gevallen volgt dan een veroordeling, omdat niemand uw zaak op dat moment heeft verdedigd. Mocht u zijn verhinderd op de dag van de zitting dan kunt u altijd bij de rechter voorafgaande aan de zitting verzoeken om de zitting op een andere datum en op een ander tijdstip in te plannen. Maze Advocaten kan dit ook voor u doen. 

Hoger beroep & cassatie

Hoger beroep & cassatie

Indien u in eerste aanleg (lees: bij de rechtbank) bent veroordeeld, kunt u in de meeste gevallen hoger beroep aantekenen tegen het vonnis van de rechtbank. Dit dient in de meeste gevallen binnen veertien dagen na de uitspraak te gebeuren. Het aantekenen van hoger beroep zorgt ervoor dat een hogere instantie uw zaak nogmaals gaat beoordelen. Het instellen van hoger beroep is niet zonder risico’s: appelleren is riskeren. Zo kan het gerechtshof oordelen dat uw straf in eerste aanleg te laag was en om die reden een hogere straf opleggen. Maze Advocaten zal uiteraard altijd de voor- en nadelen van het instellen van hoger beroep uitgebreid met u bespreken.