Wordt u verdacht van bedreiging, mishandeling, doodslag, moord of een ander geweldsdelict?
Dan bent u bij Maze Advocaten aan het juiste adres.

Juiste bijstand bij geweldsdelicten

Eén van de hoofdcategorieën van strafbare feiten binnen het Wetboek van Strafrecht vormt de categorie ‘geweldsdelicten’. Geweldsdelicten betreffen delicten waarbij niet het vermogen van het slachtoffer wordt geraakt maar het slachtoffer mentaal of fysiek wordt benadeeld. Onder geweldsdelicten vallen ook de strafbare feiten waarbij niet een persoon maar een goed wordt beschadigd. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan vernieling of brandstichting. 

Bedreiging

Bedreiging

Bedreiging is strafbaar gesteld in artikel 285 WvSr. Op grond van het Wetboek van Strafrecht is niet elke vorm van bedreiging strafbaar. Artikel 285 WvSr luidt namelijk als volgt:

“ Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen, met enig misdrijf waardoor gevaar voor de algemene veiligheid van personen of goederen of gemeen gevaar voor de verlening van diensten ontstaat, met verkrachting, met feitelijke aanranding van de eerbaarheid, met enig misdrijf tegen het leven gericht, met gijzeling, met zware mishandeling of met brandstichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”

Vernieling

Vernieling

Vernieling is een strafbaar feit waarbij opzettelijk en wederrechtelijk een goed dat toebehoort aan een ander wordt beschadigd, onbruikbaar wordt gemaakt, wordt weggemaakt of op andere wijze wordt vernield. Vernieling is strafbaar gesteld in artikel 350 WvSr en de daarop volgende artikelen. Ook het toebrengen van letsel aan een dier of het doden van een dier kwalificeert als vernieling. 

Een belangrijk bestanddeel in de bepalingen die zien op vernieling betreft het bestanddeel wederrechtelijkheid. Dit houdt in dat enkel vormen van vernieling die zonder toestemming plaatsvinden strafrechtelijk verwijtbaar zijn. Indien het bestanddeel wederrechtelijk niet was opgenomen in de tenlastelegging zou bijvoorbeeld een sloopbedrijf strafrechtelijk verwijtbaar handelen indien zij op verzoek van een klant een woning sloopt. Het opnemen van het bestanddeel wederrechtelijk zorgt er dus voor dat situaties waar toestemming is gegeven voor de vernieling in ieder geval niet onder het bereik van het strafrecht vallen. 

Dood door schuld, doodslag & moord

Dood door schuld, doodslag & moord

Dood door schuld (artikel 307 WvSr), doodslag (artikel 287 WvSr) en moord (artikel 289 WvSr) betreffen strafbare feiten waarbij het slachtoffer door het handelen van de dader is komen te overlijden. 

Het verschil tussen dood door schuld enerzijds en doodslag en moord anderzijds, is de mate waarin de dader een verwijt kan worden gemaakt. Bij dood door schuld is namelijk sprake van culpa / schuld aan de zijde van de dader, terwijl doodslag en moord opzettelijk handelen vereist. In andere woorden, bij dood door schuld heeft de dader niet gewild dat het slachtoffer zou komen te overlijden maar heeft de dader dermate onvoorzichtig gehandeld waardoor de dood van het slachtoffer hem wel kan worden aangerekend. Bij doodslag en moord heeft de dader het slachtoffer willens en wetens om het leven gebracht. 

Mishandeling

Mishandeling

Onder mishandeling vallen alle strafbare gedragingen waarbij de dader bij een ander letsel toebrengt door (ongerechtvaardigd) geweld toe te passen. De mate van letsel is bepalend voor de vraag of sprake is van eenvoudige mishandeling (300 WvSr) of zware mishandeling (artikel 302 WvSr). 

Ter beantwoording van de vraag of sprake is van zware mishandeling dient de jurisprudentie van de Hoge Raad te worden bestudeerd. De Hoge Raad heeft namelijk in 2018 bepaald dat om te bepalen of sprake is van zwaar lichamelijk letsel, en dus zware mishandeling, dient te worden gekeken naar een drietal factoren, te weten: a) aard van het letsel, b) noodzaak van medisch ingrijpen en c) uitzicht op volledig herstel. Hieruit kan dan ook worden afgeleid dat de lat door de Hoge Raad hoog is gelegd, waardoor het meeste letsel niet kwalificeert als zwaar lichamelijk letsel en om die reden geen veroordeling kan volgen voor zware mishandeling. 

Maze Advocaten helpt u verder

Om deze vraag en alle andere vragen die spelen bij geweldsdelict beantwoord te zien, bent u bij Maze Advocaten aan het juiste adres.

Maze Advocaten helpt u verder

Maze Advocaten bezit de juiste kennis en kunde om met u op zoek te gaan naar de pijnpunten in het dossier en na te gaan welke strategie in uw zaak het beste kan worden bewandeld om met u op zoek te gaan naar uw uitgang, het best haalbare resultaat. Neem contact op met Maze Advocaten voor een gratis en vrijblijvend advies om te bespreken wat Maze Advocaten voor u kan betekenen.

Niels

Ze is “master”!!

Ik ben in problemen geraakt en ben gered door mr. Fleur de Graaf.

Het geweldige van Fleur is dat ze mij niet veroordeeld en beoordeeld en ook echt luistert naar wat je te zeggen hebt. Ze heeft heel erg haar best gedaan en ik wil nooit meer een andere advocaat!

 

Anoniem

''Prettig, kundig en adequaat!”

“Onlangs hebben wij advocaat Fleur de Graaf benaderd voor een product dat niet werd geleverd. Na zelf al maanden bezig te zijn geweest om het product te ontvangen of het door mij betaalde bedrag retour te ontvangen zonder succes zagen wij geen andere oplossing. De snelle en juiste aanpak van Fleur zorgde ervoor dat we het product op korte termijn wel kregen geleverd. 

Samen uw case aanpakken

Direct hulp van een ervaren
Strafrechtadvocaat?